Forum over Internationale Competenties in het Curriculum

Op dinsdag 15 mei 2012 namen 80 beleidsmakers, opleidingscoördinatoren en medewerkers van de diensten Internationalisering deel aan een forum over internationale competenties in het curriculum.
Het forum werd georganiseerd door Flanders Knowledge Area vzw, in samenwerking met leden van het Forum Adinsa.
Na een verwelkoming door Patrick Blondé, ondervoorzitter van [Flamenco] Flanders Knowledge Area, introduceerde Michaël Joris (KHLim) het onderwerp en stelde hij het ICOM-project voor. Jeanine Gregersen-Hermans (Universiteit Maastricht) gaf een eerste keynote speechInternationalisering vraagt om MEER! Daarna nam Frederik De Decker (Associatie Universiteit Gent) het woord in een tweede keynoteInternationale competenties in het curriculum: niet (alleen) voor Softies.

Vervolgens werden in parallelle workshops sub-domeinen van de internationale competenties geëxploreerd aan de hand van praktijkvoorbeelden.
Karine Hindrix (KHLeuven) leidde de workshop Taalvaardigheid waar Luc Dierickx (HUB) het Cross Cultural Competences-project voorstelde.
Joke Simons (Lessius Mechelen) ging in de workshop Interculturele competenties in op de interculturele competentiewijzer en op Entercultureel, een digitaal leertraject voor het verwerven van interculturele competentie.
In de workshop rond Global Engagement, geleid door Koen Korevaar (Lessius Antwerpen), gaven Klaas Vansteenhuyse (KHLeuven) en Inés Verplancke (Centrum Ryckevelde) voorstellingen over respectievelijk een opleidingstraject waarin internationale competenties centraal staan, en de zogenaamde Europa-competenties. In de workshop Persoonlijke groei gingen Michaël Joris en Paul Catteeuw (Karel de Grote-Hogeschool) dieper in op de persoonlijke ontwikkeling als gevolg van buitenlandervaring, vooral als deze gepaard gaat met reflectie.

Een panelsessie met de sprekers, gemodereerd door Axel Aerden (NVAO), sloot het forum af.

Meer informatie over de sessies vindt u in de PPT-voorstellingen. Zie downloads onderaan deze pagina.

Twee presentatie zijn in het formaat Prezi beschikbaar. Zie hiervoor volgende linken:

# 6 over Internationale Competenties # 6 over Internationale Competenties # 6 over Internationale Competenties # 6 over Internationale Competenties # 6 over Internationale Competenties # 6 over Internationale Competenties

 
NL   EN
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

De projecten van Flanders Knowledge Area