Laatste Nieuws

Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area ondersteunt, via diverse projecten, de internationalisering van het Vlaams hoger onderwijs.

Leerstoelen in de VS

Onder de noemer Rubens-, Van Dyck- en Bruegel-leerstoel kunnen jaarlijks drie professoren uit een Vlaamse universiteit een aantal maanden als gastprofessor aan de slag in Amerika. Het initiatief is een samenwerking tussen de Vlaamse universiteiten, het departement Onderwijs en Vorming, en drie topuniversiteiten in de VS. In 1982 werd gestart met de Peter Paul Rubens leerstoel aan de University of California in Berkeley, in 1985 met de Pieter Bruegel leerstoel aan de University of Pennsylvania en in 2006 met de Antoon Van Dyck leerstoel in de University of California in Los Angeles.
De gastprofessoren trekken voor minstens 10 weken naar de VS, en verzorgen er cursus in de Dutch Studies curriculum om cultuur, literatuur, geschiedenis en kunst uit de zuidelijke lage landen zichtbaar te maken. Ze verzorgen ook steeds een openbare lezing in een topic dat nauw aansluit bij hun onderzoeksdomein.

Peter Paul Rubens-leerstoel

Leerstoelen in de VS Voor academiejaar 2018-2019 is voor de Rubens-leerstoel prof. dr. Pieter Uyttenhove geselecteerd, Gewoon Hoogleraar Theorie en Geschiedenis van de Stedenbouw aan de Universiteit Gent.

Professor Uyttenhove is gewezen vakgroepvoorzitter Architectuur en Stedenbouw en was jarenlang opleidingsvoorzitter van de master Stedenbouw en Ruimtelijke Planning aan de Universiteit Gent. Hij is medeverantwoordelijke van Labo S, een onderzoeksgroep in de stedenbouw.

In het najaar van 2019 zal hij de cursus ‘Views and Visions: Representing Flanders’ Landscape and Built Environment’ doceren aan het architectuurdepartement van de University of California, Berkeley. Over dit thema zal hij een publieke lezing geven aan het departement.

Tot slot zal het thema van de cursus ook behandeld worden tijdens een tentoonstelling in samenwerking met Flanders House, New York. Meer info hierover volgt later.

Antoon Van Dyck-leerstoel

Leerstoelen in de VS De Van Dyck-leerstoel wordt in academiejaar 2018-2019 bekleed door prof. dr. Jan Van Bavel, verbonden aan de KU Leuven als hoogleraar aan de faculteit Sociale Wetenschappen en lid van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek.

De professor zal aan de University of California in Los Angeles (UCLA) volgende cursus doceren: ‘Population Change in the Low Countries, 1750-2050: Demographic Transition in Belgium and the Netherlands’.

Peter Brueghel-leerstoel

Leerstoelen in de VS De Peter Brueghel-leerstoel wordt in academiejaar 2018-2019 bekleed door Professor Guido Vanheeswijck, hoogleraar aan het departement wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen.

De professor zal aan het Departement ‘Germanic Languages and Literatures’ van de University of Pennsylvania in Philadelphia volgende cursus doceren: ‘Is Europe facing a spiritual crisis?’.

Daarnaast zal hij aan het Departement ‘Wijsbegeerte’ een cursus doceren over 'The religious Background of 17th Century Philosophy'.

Tot slot organiseert hij in samenwerking met Prof. Simon Richter een colloquium over 'Populism, Secularization and Democracy'.

 
NL   EN
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

De projecten van Flanders Knowledge Area